PROJECT SUMMARY

Given the particular nature of the programme described in the competition brief, our proposal focuses on the realisation of a visually striking building that also represents a challenge to traditional architecture and engineering.Beginning with these objectives, and given the primarily didactic nature of the new Centre, it was our belief that the buildings main focus should be that of involving visitors. To avoid the design of a horizontally and vertically rigid, and thus monotonous work of architecture our proposal focuses on the creation of an educational loopthat develops in two directions simultaneously. The building thus becomes a total experience for its visitors: circulation takes place inside a series of continuous flows linked with the succession of spaces used for demonstrations and simulations situated along a series of ramps connecting the different levels of the building. A careful study of lighting, in particular from natural sources, is a very important part of the project; natural light filters into the various interior spaces according to necessity, modulated by the brise soleil wrapping the circulation paths that resembles the gills of a fish. The surface of the building is raised up, allowing the appropriate quantity of natural light to filter inside. An analogous system is also used in other areas of the building. The exterior landscaping has been designed to separate the parking area from the pedestrian entrance, consenting an increased flow of visitors arriving in private vehicles or using public transport.

KEY DATA

YEAR2011
PROGRAMPublic Building
TYPECompetition
CLIENTThyssenkrupp
LOCATIONIstanbul, Turkey
BUILDING SIZE9.355 sqm
PARTNER IN CHARGEGiorgio Pini
PROJECT TEAMAnnapina di Filippo, Livia Campana, Simone Luciani, Yana Ivanova

MEDIA

ARCHDAILY

SHARE PROJECT